Fysiotherapie op Haptonomische basis

Als je klachten hebt die maar niet overgaan of (blijven) terugkomen dan is fysiotherapie op Haptonomische basis een optie. De klachten kunnen gaan over pijn, (over)spanningsklachten of ademhalingsklachten (zoals hyperventilatie).

In onze samenleving ligt het accent op het denken en het doen. We zijn merendeels gericht op effectiviteit en rendement. Het voelen sneeuwt vaak onder in de doelmatigheid van het dagelijkse leven.
Voelen, denken en doen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze bepalen hoe je als mens in het leven staat.

Een reguliere fysiotherapeut kijkt naar spieren en gewrichten. Een fysiotherapeut op Haptonomische basis kijkt samen met jou naar hoe je (letterlijk) in je vel zit, wat je gewoontes zijn en waar je vastloopt.

In de haptonomie – of de leer van de tast – wordt getracht de balans tussen het denken, het doen en het voelen te herstellen. De fysiotherapeut op haptonomische basis kan je weer in contact laten komen met je lijf, je gevoel(ens) en kwaliteiten. Er wordt gebruik gemaakt van aanrakings- en/of bewustwordingsoefeningen. Via de tast bezit je het vermogen om contact te maken met jezelf en met je omgeving. Letterlijk maar ook figuurlijk. Je lichaam is de bron van informatie en de aanraking de meest directe vorm van contact. Via de fysieke aanraking wordt je als mens geraakt.

Fysiotherapie op Haptonomische basis wordt vergoed door uw verzekeraar als u voor fysiotherapie verzekerd bent.